news-details

Mersin Büyükşehir Belediyesi'nden peyzaj çalışması

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı koordinesinde kent estetiğini koruyan, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir uygulamalarla Mersin’i daha yaşanabilir bir şehir haline getirme çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Anamur’dan Çamlıyayla’ya kadar 13 ilçede peyzaj düzenleme ve yenileme çalışmalarını sürdüren ekipler, son olarak Silifke ve Erdemli ilçelerinde bu çalışmalarına devam etti. 

Silifke ilçesinde kent merkezinde yer alan Anıt Kavşağı ile Atatürk Anıtı Meydanı gibi noktalarda çalışan ekipler, tören ve etkinliklerin yoğun olarak yapıldığı bu alanları modern kent dokusuna uygun bir şekilde görsel açıdan güçlendirerek daha fonksiyonel hale getirdi. Ekiplerin bir diğer çalışma adresi de Erdemli ilçesindeki Hükümet Konağı’nın bitişiğinde yer alan kavşak oldu. Yapılan uygulamalarda doğal kaynakların korunmasına öncelik verildi ve su tasarrufunu önceleyen kurakçıl peyzaj teknikleri kullanıldı. Otomatik sulama sistemleriyle donatılan alanlarda, az su tüketen bitki türleri tercih edildi. Ayrıca dekoratif taş, mozaik ve cüruf gibi malzemelerle de görsel zenginlik artırıldı.

Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı’nda görev yapan Peyzaj Mimarı Görkem Arkan, Anamur’dan Çamlıyayla’ya kadar 13 ilçede peyzaj düzenleme ve yenileme çalışmalarını aralıksız bir şekilde yürüttüklerini ifade etti.

Yakın bir zamanda bu çalışmalardan bir tanesinin Silifke’de gerçekleştirildiğini vurgulayan Arkan, “Silifke kent merkezinde yer alan, özellikle vatandaşlarımızın tören ve etkinlik alanı olarak kullandıkları Anıt Kavşağı’nda peyzaj düzenleme çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Aynı zamanda Silifke merkezde yer alan Mut- Anamur yolunun kesişiminde bulunan dört yol kavşağında da peyzaj düzenlemesi yaptık. Son olarak da Erdemli ilçesinde Hükümet Konağı önündeki alanın peyzaj düzenleme ve yenileme çalışmalarını tamamladık” dedi.

Park ve Bahçeler Dairesi olarak peyzaj çalışmalarında, çevreyi koruyan ve su tüketimini minimuma indiren tekniklerden olan kurakçıl peyzaj anlayışını benimsediklerini kaydeden Arkan, “Yaptığımız çalışmalarda, suyu az ve dengeli kullanmayı amaçladık. Alanı otomasyon sistemleri ile zenginleştirerek daha verimli bir hale getirdik. Bunların dışında mozaik ve renkli taşlar, cüruf ve sınırlayıcı kullanarak, alanda daha yüksek bir görsel etki yarattık. Starliçe, piramit alev çalısı gibi dekoratif çalılar başta olmak üzere; gaura çalısı, parlak yapraklı kartopu gibi bitkiler kullanıyoruz. Kent estetiği ve sürdürülebilirliğe önem vererek doğayı ve çevreyi koruyor, ‘Daha yeşil bir Mersin’ için çalışmalarımızı memnuniyetle sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

  Hibya Haber Ajansı